VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer en Reed Elsevier sluiten deal, maar niet over fusie

Van het aloude fusieverhaal tussen Wolters Kluwer en Reed Elsevier is het tot op heden nooit gekomen. Nu Wolters Kluwer een bedrijfsonderdeel koopt van Reed Elsevier wordt de ratio achter een samengaan weer blootgelegd.

Hoe vaak is het de afgelopen jaren niet uitgesproken: een fusie tussen de uitgeefreuzen Wolters Kluwer en Reed Elsevier?

De twee hebben eind vorige eeuw ook daadwerkelijk om tafel gezeten, maar uit vrees voor de mededingingsautoriteiten trok Wolters Kluwer zich terug.

Wellicht dat er afgelopen tijd wel een paar grappen over een fusie zijn gemaakt toen de uitgeefconcerns met elkaar onderhandelden over de verkoop van LexisNexis Duitsland.

Deze week dat Wolters Kluwer de Duitse tak van juridische en nieuwsdatabank LexisNexis koopt van Reed Elsevier. Het gaat om een kleine overname, maar wel een interessante. Wolters Kluwer vergroot hiermee haar aanwezigheid in de Duitse markt en tegelijk worden de onlinediensten uitgebreid.

De transactie past in een trend die beide bedrijven verder uit elkaar drijft: Wolters Kluwer concentreert zich op de continentale markt, terwijl Reed Elsevier zijn ambities botviert in Angelsaksische landen.

Logica
Dat beide bedrijven in het geruchtencircuit zo dikwijls aan elkaar gekoppeld zijn is een kwestie van logica. Het gaat om twee informatieconcerns, die beide actief zijn in de markt voor medische en juridische professionals.

Beide bedrijven kampen met dezelfde uitdagende marktomstandigheden. Geprinte uitgaven staan onder druk, online publicaties hebben de toekomst, maar vergen forse investeringen en andere knowhow. Daar valt een hoop synergie te halen.

Twee snelheden
Intussen lijkt een fusie van de twee concerns steeds minder waarschijnlijk. Zo loopt de transformatie naar online bij Wolters Kluwer soepeler dan bij Reed Elsevier. Waar Wolters Kluwer dit jaar afstevent op een hogere winst, lijkt Reed Elsevier met een winstdaling genoegen te moeten nemen.

Reed Elsevier kampt onder meer met probleemdochter Reed Business Information. De groei in online is te beperkt om de druk op de gedrukte uitgaven te compenseren. De zakelijke bladen stonden lange tijd tevergeefs in de etalage. Intussen worden titels geschrapt om de kostenbasis te verlagen.

De zakelijke bladen zijn nog maar goed voor 5 procent van het bedrijfsresultaat. Toch heeft dit het transformatieproces bij Reed Elsevier vertraagd. Reed Elsevier kampt namelijk met een relatief zwakke balans, wat investeren bemoeilijkt. De aankoop van dataleverancier Choicepoint ligt nog altijd zwaar op de maag, zeker omdat de verkoop van Reed Business Information uitbleef.

Na een aantal snelle bestuurswisselingen is de huidige ceo van Reed Elsevier, Erik Engstrom, er veel aan gelegen om de marges binnen de verschillende divisies op te krikken. Het is onwaarschijnlijk dat hij zich daarbij laat verleiden tot een megafusie. Eerst maar eens en de balansverhoudingen verbeteren.

Desondanks zullen fusiegeruchten blijven rondzingen. Bijvoorbeeld bij een mogelijk vertrek van Wolters Kluwer-topvrouw Nancy McKinstry, nu aan het bewind.




Gerelateerde artikelen